Sankeboka
I år 2020 ble vi alle overrumplet av en hendelse for historiebøkene, nemlig covid-19 pandemien. Det var en forvirrende, usikker og skremmende periode som vi forhåpentligvis ikke får se igjen på lang tid. I vaken av nedstengningen så vi derimot positive effekter hos folket i en økt oppmerksomhet på naturen omkring oss.
Turen i naturen ble normen, der turen på byen regjerte tidligere, og sanking fikk økt oppmerksomhet. Jeg håper dette fortsetter i riktig retning og at gevinsten vi får av å komme oss ut i skog og mark opprettholdes. For det er ikke bare gratis, velsmakende og næringsrik mat der ute, men en pleiende natur som passer på oss og vår psyke, selv om vi ikke alltid passer på den.
I vår fantastiske norske natur har vi også et tilnærmet ubrukt matlager, en kjemperessurs, som venter på å bli utforsket og anvendt. Grønnsaker, salater, urter, blomster, tang og så mye mer – alt sammen sunt, velsmakende og gratis!
Sankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, gratis mat. Alle vekstene som blir beskrevet er også illustrert med fotografi. De 170 vekstene blir beskrevet utførlig med informasjon om alle de viktigste kjennetegn som utseende, farge, lukt og smak.
I boken finner du også noen grunnoppskrifter, sankekalender, tips, triks, huskeliste og ellers all relevant informasjon for at du skal starte å sanke og bruke mer av disse råvarene på kjøkkenet. Du lærer deg så klart å identifisere disse ville vekstene, hvor de vokser og når du bør plukke dem.
I tillegg får du utdypt informasjon om hvilke planter du skal være forsiktig med, da det forekommer visse medisinske virkninger hos noen arter. Forfatteren oppdaterer også informasjonen i Sankeboka så fort et nytt opplag trykkes, så her vil du nesten alltid være sikret den nyeste viten om spiselighet og utvalg.
Mer bærekraftig blir det ikke!